woensdag 24 november 2010

SPIERPIJN EN HAMSTRING BLESSURE ALS ORDINAIRE SPIER BESCHADIGINGEN.

Google ik naar de behandeling van hamstring blessures en raak dan helemaal verstrikt in vechtende kapriolen van fysiotherapeuten, artsen en orthopeden, wie de meest gedetailleerde spier analyse en meest juiste omschrijving van het voorkomen van kwetsbare groepen kan geven. In de aangehaalde wetenschappelijke tijdschriften het zelfde liedje.
Het feit wil dat we met een sinds eeuwen bekend verschijnsel van een ordinaire spier beschadiging te maken hebben. Het onderscheid dat deze beschadiging toevallig door een plotselinge eigen "autonome" overbelasting plaats vindt wordt nauwelijks of niet erkend of herkend. Des te meer het religieuze oordeel met een beschuldigende vinger naar "gewetenloze"overbelaste trainingen. Het middeleeuwse radbraken zal bij de slachtoffers waarschijnlijk ook dezelfde verschijnselen hebben gegeven met het enige verschil dat het geen autonome spierscheuren waren. Het speciale, het specifieke van de spier overbelasting, is dus de onbegrijpelijke zelf destructie.
De pijn plek bij sporters is niet de oorzaak van de beschadiging net zo min als versleten kraakbeen de oorzaak van pijn in de gewrichten is. (zie ander artikel)
Regelmatig kom ik ook onbegrepen spier pijnen tegen die met pijn stillers, rust en massage van de fysio genazen, maar bij de eerste beste belasting weer te voorschijn kwamen,
Juist, de oorzaak werd met de rust en de lokale spier-wond behandeling kuur, geen moment verbeterd. Waarom niet? Het plotseling overbelasten en scheuren van een spier, die kortstondig( schrik niet) meer dan 1000 kg (!)kan hebben, is alleen mogelijk wanneer er krachten van meer dan 2000 kg optreden.
Ik ben ervan overtuigd dat dit fenomeen alleen aanwezig is als 2 tegen overgestelde spiergroepen elkaar tegenwerken. Medisch technisch spreken we dan van agonisten en antagonisten die elkaar tegen werken. Dit verschijnsel treedt op wanneer er op wervel segmentaal niveau een stoornis is(meestal een blokkade), ik verwijs hiermee naar omstandigheden van de zenuw gerelateerde wervels van de wervelkolom. De coordinatie van aangespannen en verslappende spieren werken elkaar in een fractie van een seconde tegen. Bij een goed lopende samen werking van de spieren zoals bij een knie-pees rflex, de quadriceps (agonisten)zich aanspannen en het onderbeen zich strekt , maar tegelijker tijd ontspannen de achterste bovenbeen spieren (zgn antagonisten).Dit samenspel voltrekt zich in een fractie van een seconde. Het te laat reageren van de antagonisten kan de spierspanning van de agonisten, zich met honderden kilo's vergroten. Bij de behandeling van hamstring pijnen en blessures moet het accent meer bij het herstellen van de coordinatie van de spiergroepen komen en minder bij de blessure plek alleen.

Voorbeeld. Afgelopen seizoen Sinds 3 maanden heb ik een jeugdige top atlete SJOERA T. medisch mogen begeleiden. Meer dan een jaar had zij enorme "onbegrepen" bovenbeen pijnen, die het trainen nagenoeg onmogelijk maakte. Inmiddels had zij toen een enorme trainingsachterstand opgelopen. Met boven gestelde gedachten heb ik haar behandeld aangevuld met noodzkelijke vitaminen en voedingsadviezen. De vitaminen en voedings adviezen na een uitvoerige voedings anamnese en een lichamelijk onderzoek. Binnen 2 weken na aanvang van mijn therapie kon zij weer volop mee trainen. In de daarop volgende 2 maanden verbrak zij 7 persoonlijke records (PR's) en eindigde SJOERA T. bij DE NEDRLANDSCHE ATLETIEK MEERKAMP KAMPIOENSCHAPPEN 2010, in GEMERT als nr 6 bij de junioren met een eervolle vermelding.
Mijn gedachten gaan dan naar SVEN KRAMER. Zou ook hij iets dergelijks hebben? Verschillende topsporters heb ik in de afgelopen jaren mogen behandelen op mijn eigenzinnige wijze, hetgeen ook de nodige conflicten met begrip loze, collegae, begeleiders en zorgverzekeraars veroorzaakten. Dit pleidooi is geenszins bedoelt als eigen lof, maar er mag zeker nieuw licht schijnen bij het voorkomen en behandelen van hamstringblessures, in plaats van te wedijveren in het klakkeloos volgen van protocollen om maar niet te spreken van het oeverloos gezeik in de media hierover. Ik ben tegen de ongenuanceerde rustkuren van artsen, fysio's en anderen, die zelf veelal zelden of nooit, aan intensieve sport beoefening hebben deel genomen.
(zie ook mijn ander blogs over hamstring blessures, zweepslag, Marianne Timmer etc. )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten