zondag 18 september 2011

WATERVERGIFTIGING?

Met dank aan een bekend watermerk is de waterconsumptie de afgelopen jaren enorm gestegen. De daarmee samenhangende afwijkingen worden vaak niet meteen herkend.
Een onschuldige vermoeidheid tot ernstige reuk-, smaak-,gehoor-, evenwichtsstoornissen en onbegrepen flauwtes (convulsies) kunnen direkt een gevolg zijn van het zogenaamd "noodzakelijk" water drinken. Alleen bij spierkrampen in combinatie met veel fruit eten is het extra drinken van water juist. Een glaasje water voor het naar bed gaan kan voor de nieren ook heel nuttig zijn.
Meer water drinken dan je dorst hebt is zeer schadelijk. Tijdens de olympische spelen in Mexico komt een Belgische lange afstandloopster "dronken" aan de eindstreep. Zwalkend, strompelend met vallen en opstaan haalde zij de finish en toen ging zij languit. Een typische vorm van een acute watervergiftiging was de gestelde medische diagnose.
Ons zenuwstelsel is van nature door ons lichaam goed beschermd maar(helaas voor haar) niet tegen overtollig water gebruik.
Zij wist niet dat water een van de meest giftige stoffen voor haar zenuwstelsel kon zijn, indien tegen de lichamelijke behoefte te veel gedronken wordt. Het was bloedheet en zij had heel dankbaar de haar aangereikte bekertjes watergretig gedronken.
Bekend is dat in zulke gevallen de hersencellen opzwellen en soms beschadigd worden, waarbij de reuk-, smaak-, evenwichtsorganen en het gehoorsysteem het meest kwetsbaar zijn.
Hardnekkig oorsuizen en onbegrepen duizeligheid kom ik met al dat water drinken steeds vaker tegen.
Het ontgaat ons dat er bij elk deel suiker dat verbruikt wordt zeker 6 delen water door ons eigen lichaam geproduceerd wordt. Denk maar aan de beslagen ruiten na een intensieve sportinspanning.
Word ik gebeld uit Engeland door een bekend acteur:"dokter Hagens ik ben zo moe en ik kan nauwelijks overeind blijven. Uw voedingsadviezen hebben mij jaren lang goed geholpen, maar ik ben uitgeput, ik ben nu zo moe.
Blijkt bij navraag dat een kennis van hem ter goeder trouw het drinken van 2 liter water had aanbevolen. Mijn advies hierop was duidelijk, meteen ophouden met waterdrinken. En na 2 weken kreeg ik de held van het witte doek haast juigend aan de telefoon; gestopt met het excessief drinken van water, voelde hij zich weer het mannetje.
Om het in theorie te brengen; bij lichamelijke inspannig produceert het lichaam zelf heel veel water. Een geoefende boxer kan tijdens een wedstrijd van enkele minuten wel 18 Liter water produceren en via ademen en zweten weer kwijtraken...
Bij lichamelijke inspanning komt het zelden voor dat veel water nodig is.
Alleen bij extreme klimaat omstandigheden, buitensporige lichamelijke inspanningen, en bij het overmatig gebruik van koffie en thee zal ons lichaam om drinken vragen.Via de nieren en de huid verlaat het water het lichaam voornamelijk met zouten. De nieren hebben zelf veel zouten(door het eten van fruit)nodig om het overtollige water via de urine uit te kunnen scheiden.
Water drinken, zonder het nodige fruit (Kalium!) te eten, kan bij weinig lichamelijke inspanning, zeer schadelijk voor het lichaam zijn.
Kortom bij weinig lichaamsbeweging is het drinken van zuiver water uit den boze. Fruit eten is een beter alternatief en absoluut ook gezonder! Zou ik toch maar een appeltje voor de dorst nemen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten