maandag 12 september 2011

MOEHEID NA HET SLIKKEN VAN VITAMINE C.

Dokter ik ben zo moe.
Met koffie drinken red ik het nog een beetje anders ben ik niet vooruit te branden.
Ik slik elke ochtend een extra vitamine C pil van 1000 mg, maar het is alsof het erger wordt.
Juist ja, het slikken van vitamine C moet toch met een zekere zorgvuldigheid gebeuren. We hebben te maken met een veelheid van producten, waarvan de werking, de dosering en de momenten van inname heel erg belangrijk zijn. "Ja", hoor ik Jan weer roepen "vitamine C is toch vitamine C, wat een gel..." Neen Jan een Ferrari is geen Volkswagen.
Wanneer je één maal per dag, bv 1000 mg vit.C 's morgens in neemt, dan kun je haast er van op aan dat je tegen de middag tot de volgende ochtend een te kort aan vitamine C hebt. Wat wil het geval, de nieren meten een enorme concentratie vit C, na inname van een enorme overdosering , en willen de overdosering 10 keer zo hard met de urine uitscheiden. En dan komt het kritische moment, wanneer de normale waarde na enkel uren bereikt is kunnen de nieren niet snel genoeg ophouden met het uitscheiden van de vitaminen C. Vergelijkbaar met een langere remweg bij te hard rijden. Tegen de tijd dat de nieren het door hebben te moeten stoppen met uitscheiden, is de vitamine C concentratie van het bloed veel te laag. Het leed is al geleden. Gevolg, in plaats van een verhoogde vitamine C, krijgen we een verlaagde vitamine C werking in het lichaam...`dokter ik ben zo moe en ik slik nog extra vitamine C`. Vergelijkbaar is de remweg van de Ferrari met die van een VW Polo bij een plotseling stop teken.
Mijn advies, slik alle water oplosbare vitaminen, gespreid door de dag en niet in een overdadige dosering als het geen ernstige ziekte betreft. Vitaminen C en B zijn de meest bekende water oplosbare vitaminen die zeker bij inname 3 maal per dag (gespreid dus) ingenomen moeten worden.
Een ander groep, heel misleidende vitamine C preparaten, zijn de zgn time release vitaminen, met een langdurige afgifte in ons maag darm kanaal. Deze moeten verboden worden.
De zuurgraad van je maag en je darmen verschillen heel erg, van 2 tot 7.4. De langdurige zure afgifte van vitamine C, zal zeker de wisselende zuurgraad van de darmen verstoren, gevolg een blijvende prut ontlasting met een slecht werkend spijsverteringssysteem.
De grootste verbruiker van vitamine C in ons lichaam, de bijnieren, kunnen, met ons modern avond-leven, zeker wat extra vitamine C hebben, maar dan wel gespreid over de dag. De anti stress hormonen, Adrenaline- en cortisol zijn de producten van de bijnieren. 
Onze stress bestendigheid zal met een goede vit. C inname  zeker toe nemen.

Ja Jan, nu weet je waar je vermoeidheid en je slecht ontlasting vandaan komt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten