maandag 22 november 2010

HET DILEMMA VAN GEZONDE VOEDING.

Hoe gezond kan voeding zijn? In wezen is elke voeding ongezond wanneer het door het lichaam ongewenst de mond in gaat. Juist ja, er moet een wezenlijke vraag zijn naar een bestaande behoefte. Heb je zin in bv een stuk vis, dan moet je ook geen brood gaan eten. Je lichaam wordt misbruikt en overbelast met materialen die de spijsvertering, opslag en afvoer erstig overbelasten. Kan aanleiding geven tot allerlei ongemakken en ziekte. We kunnen globaal stellen dat er 2 behoefte van eten bestaan, trek in iets bepaalds hebben en honger hebben. Bij honger denk ik aan een extreme toestand waarbij door de primaire overlevingdrang van het individu aan alle vormen van voeding voldaan moet worden is. Bij ons rustig welvaarts leven hebben wij eerder trek in voeding waarbij de specifieke noden van ons lichaam, kenmerkend op de voorgrond treden. In het hier volgende zal ik mij beperken tot de vraag wat een "gezonde" voeding mag zijn met betrekking tot het "trek hebben" in voedsel. Zintuigelijk is trek hebben heel sterk individueel afgestemd. Met onze menselijke beperkingen willen graag een herkenbare relatie vinden tussen bestaande behoeften en de daarij behorende omstandigheden. Afhankelijk van inspanningen van lichaam en geest zal de vraag naar de hieraan gerelateerde voeding aanwezig zijn ....denk maar aan de topsporters die heel veel brandstof nodig hebben voor de intensieve lichamelijke inspanningen en veel trek hebben in koolhydraten. Van wege het feit dat we verwant zijn aan de natuur zullen wij voor goede voeding ook in de natuur moeten zijn. Mensen die zware lichamelijke arbeid verrichten zoals top atleten, voetballers basketballers etc komen meestal uit eenvoudige milieus met een minimaal bewerkte voeding en tot het noodzakelijk gedwongen eetpatronen. Relatief veel anorexia patienten behoren toevallig ook tot deze groep...?Ik pleit deze stoornis niet goed maar het kan wel een bescherming hebben gegeven tegen de overdaat van de welvaart voeding? De collectieve maten van eetpatronen zijn alleen materieeldialecties (lees economisch) zinvol, maar kunnen het menselijke lichaam ernstig beschadigen vanwege de ongewenste overdaad. Denk daarbij aan het vanzelfsprekende 3 maal daags eetpatroon, aangevuld met het comfort van thee- en koffietijden. Of je lichaam er verdorie wel of niet om vraagt, je zult maar eten. Gelukkig kan ons lichaam vrij veel hebben, maar realiseer je wel dat deze consumptieve leefwijze abnormaal is. De consumptieve leefwijze is een offer aan het collectief en in de eerste plaats, zeker niet bestemd voor het indivdu. Eten is van oorsprong een moment van genot en voldoening, de juiste harmonische beantwoording van een duidelijk gestelde lichamelijke vraag. De werkelijk gestelde vraag is dus niets anders dan een bewustwording van je persoonlijke, zituigelijke belevingen, wat je lichaam echt wil, waar je echt trek in heb en wat je op dat moment graag wilt eten. Automatisch hebben we dan de juiste aanpassing, bij de voedsel vertering met de aanwezigheid van goede spijsverteringssappen. Natuurlijk vereist het enige oefening om je op de juiste manier in te stelle op je unieke waarden van je eigen lichaam. Waarden die door onze sociaal collectieve gedrag zwaar op de proef gesteld worden. Wij worden continu geterroriseerd door een klok en een maatschappij, onze westerse leefomgeving.....Hoe kunnen wij echter toch nog voldoen aan de specifieke behoeftes van het lichaam om de maximale prestaties te kunnen leveren. Een goed uitgeballanceerde kritische voeding is uitermate belangrijk. Dit geld vooral voor topsporters en ernstig zieke patienten. We hebben het nog niet eens over de kwaliteit van het aangebodene, de op vele manieren gemanipuleerde beschikbare voeding. Neem bv de geraffineerde suikers waarmee we dagelijks in een vanzelf sprekendheid enorme hoeveelheden van binnen krijgen. Een vervelend probleem voor het lichaam om die te verwerken. Ze voldoen op geen enkele wijze aan de criteria van natuurlijke voeding. Niet alleen de chemisch samenstelling, maar ook het belang van de links- of rechtsdraaiende vormeigenschappen en de aanwezigheid van meervoudige suikerverbindingen en vezels zijn belangrijk. Onze vertrouwde natuurlijke spijsverterings systeem moet de "vreemde" opgedrongen geraffineerde suikers hardhandig verwerken. Het eten van te veel geraffineerde suikers geeft aanleiding tot opgeblazen minderfunctionele spiermassa's. (topsporters!) En dan nog te bedenken dat voor de vertering van ons voedsel er per dag 6-8 liter voorbereide spijsvertereingsappen door de speekslklieren,maag en darmkanaal aangemaakt moeten worden. Waarbij vaak meer dan 80% van deze aangemaakte sappen enkel en alleen voor de vertering van koolhydraten en suikers nodig is. Voor de specifieke behoefte van het lichaam zijn de geproduceerde sappen ook heel kritisch samengesteld. Stel dat je een afgemeten Sonja Bakker, energie beperkt dieet volgt ,maar je lichaam heeft op dat bepaalde moment eerder behoefte aan specifieke natuurlijke koolhydraten en bepaalde extra mineralen, die toevallig niet in het dieet voorkomen. Dan zal je lichaam blijven vragen om deze specifieke tekorten aan te vullen. Het braaf opgevolgd dieet van Sonja Bakker geeft geen voldoening en beantwoord niet aan het door het lichaam gestelde vraag. In ons rationeel sociaal maatschappelijk gedrag ben je niet gewend hierop te reageren...gevolg veel verkeerd voedsel bij verkeerde spijsverteringssappen. Gevolg een rommelige voedselververking. Gelukkig kan ons lichaam heel veel verwerken, zolang het van tijdelijke aard is. De bijwerkingen van overgewicht, spierzwakte, moeheid etc. moeten we dan maar op de koop toe accepteren. Is het verwonderlijk dat mensen die erop los leven en eten 70% minder kans hebben op hartaandoening ten gevolge van "slechte voeding.....". Wat zij eten voldoet meer aan de behoeften van het lichaam. Ik zou willen stellen dat dankzij primaire zintuigelijke beleving van eten er veel gezonder gegeten kan worden. Om met Goethe te spreken "Gefühl ist alles". Opmerkelijk is ook de relatie tussen de Vit A behoefte en de vraag naar zoetigheid. In de natuur zijn rijpe gekleurde vruchten zoet van smaak en bevatten toevallig heel veel vit. A. Het hoeft dan geen betoog dat de zogenaamde "zoetekouws",(misleidt door de smaak) vaak mensen zijn met een schreeuwend vit A tekort. Vorenstaande illustreert dat, meer vertrouwen aan onze eigen zintugelijke waargenomen trek in voeding gegeven mag worden. Vergeet dan ook niet dat we nog altijd biologische dagdieren zijn,inwendig afgericht op een geografisch dag-patroon. Met andere woorden, probeer zoveel mogelijk overdag te eten en niet in de avond uren. Lukt het niet, gun je lichaam dan één of meerdere dagen van de week een echte eet-harmonie met een warme maaltijd omstreeks het middag uur. Een dagelijkse vasten periode van 14-16 uren na het avond eten en het weglaten van geraffineerde suikers en andere koolhydraten herstelt meestal een normale natuurlijke, gezonde eetlust. Afvallen van overtollig lichaamsgewicht gebeurt dan van zelf. Bij twijfel of voor een gericht advies even bellen 0797850363 of mobiel 0626174529; email: hermanhagens@hotmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten