vrijdag 17 juni 2011

ACCHILLESPEES BLESSURES , HERNIA EN RECIDIVERENDE ENKEL BLESSURES.

Met de Google berichten rapportering, kan ik zien welke zoekwoorden naar mijn blog hebben geleid. Heel handig, omdat ik dan kan inspelen op bestaande vragen.
Welke relatie heeft een acchilespees blessure nu met een hernia?
Ogenschijnlijk niet veel, maar bij een steeds terug kerende blessure (zonder geweld van buitenaf) is er meer aan de hand. Meestal een blokkering van twee of meer wervels onder in de rug. Waarbij laag thoracaal, hoog lumbaal er een afknelling van de uit tredende zenuwplaats vindt. Door deze afknelling wordt de segmentale reflex boog reactie vertraagd. Deze afknelling tussen 2 wervels kan veroorzaakt worden door een dislokatie, een inzakking, een breuk of een hernia. De relatie!
De vertraagde antagonistische spieren bij het enkel gewricht veroorzaken een extra aanspanning van de agonistische spieren. Hierdoor ontstaat de enorme overbelasting op de enkel. De kracht hier van kan oplopen tot meer dan 1000 kg. Schrik niet, maar voor een enkele keer kan een acchiles pees deze belasting gemakkelijk aan.
Bij een herhaalde overbelasting, van de acchilespees, door een bestaande wervel blokkering, zijn de volgende beelden bekend. Bursitides, achillespees ontstekingen en scheuren van acchilespees en kuitspier.
Veel voorkomend, in relatie tot het vorenstaande zijn, de recidiverende enkel blessures, zwabber voeten (bekend bij schaatsers!)en verhoogde slijtage van de enkel gewrichten (voetballers en andere atleten).
Het opereren aan de enkels of rondom de enkels heeft zelden of nooit een blijvende verbetering gebracht. Jedoch, bij herhaling lees je in de krant over de machteloosheid van top sporters en de zeer speciale behandelingen?
De westerse behandeling van enkel blessures vertonen teveel een strijd toneel (Romeins?). Verdiepen in de oosterse benadering van dit probleem heeft mij de afgelopen 30 jaar nieuwe inzichten gebracht.
Bij huidige behandeling met manueel therapie; de torsie mobilisatie van de wervel kolom via de heup schouder methode; wordt te veel met zichzelf gevochten. Wezenlijk ben je meer aan het vechten met je eigen verstandelijk opgestelde vijandelijkheid van de kwaal. Cultureel een typisch oud romeinse opstelling.
Vergelijkbaar met het vechten tegen zout en water in het bloed zonder een wezelijk herstel van de gezondheid van de patient na te streven. (Hoge bloeddruk en de Farmacie om maar niet te spreken over het water drinken?)
Bij enkel/achillespees blessures biedt de "HagensHouseBungee" (zie blog HHB) veel meer soelaas in combinatie met harmonische strek mobilisaties, aangevuld met gerichte voedings adviezen. De patient werkt dan zelf mee aan "HET HERSTELLEN VAN EIGEN GEZONDHEID".
Het vertrouwen in zijn of haar lichaam wordt hiermede voor een belangrijk deel gestimuleerd, bevorderd en meestal ook hervonden.
Je kunt zowaar als hulpverlener overbodig worden. Een gevoel waar je verdorie aan zal moeten wennen.
Optie? Honorering van de Arts voor echte gezondheid bevordering of herstel daarvan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten