woensdag 8 juni 2011

ACHILLESPEES BLESSURE EN LIJNZAAD OLIE, TROY DOUGLAS EN USAIN BOLT

Op het eerste gezicht een vreemde vraag stelling?
Inderdaad er kan een relatie bestaan bij het gebruik van koud geperste lijnzaad olie wanneer er een achillespees blessure is. De relatie heeft veel te maken met een verstoorde harmonie van de zogenaamde zonne vitaminen. De naam zonne vitaminen komt van de antroposofen, die herkennen, aan het eind van het seizoen, in de herfst, dat zowel in het dieren en het planten rijk een overvloed van vetten met de vet oplosbare vitaminen nadrukkelijk aanwezig is.
De relatie met onze gezonde voeding was ook heel duidelijk. Empirisch stelde dokter Moerman in zijn dieet adviezen, dat vet oplosbare vitaminen in een zekere harmonie nodig waren om de lichaams afweer te versterken. Dat wil zeggen dat vitaminen A,D,E en K nooit afzonderlijk gebruikt konden worden. Daar schuilt nu het antwoord op de vreemde vraagstelling, hoe zinvol het is lijnzaad olie te gebruiken bij een achilles pees blessure. Lijnzaad olie zit vol vitaminen E's en bevat weing of geen vitamine A en D. Wanneer het lichaam een overmaat aan vitamine A bevat, met gewricht klachten, dan kan het innemen van lijnzaad olie, voor een goed harmonie heel goed werkzaam zijn.
Mocht een van deze genoemde vet oplosbare vitaminen A,D,E en K te weinig of te veel aanwezig zijn in onze voeding dan zou dit een veelheid aan ernstige klachten kunnen geven. Een te kort aan vitamine A zou door een verdroging van de slijmvliezen, van onschuldige hooikoorts verschijnselen, tot ernstige gewrichtsklachten en zelf borstkanker kunnen veroorzaken. Het herkennen van de daarmee samenhangende lichamelijke verschijnselen is daarbij heel erg belangrijk. In mijn arts opleiding heb ik zelden of nauwelijks iets over de harmonische werking van vitaminen gehoord of gelezen. We werden wel heel erg bang gemaakt voor het gebruik van vitamine A, mede door de onbekendheid van de opleiders in deze materie.
Bovendien moeten wij rekening houden met onze beperkte kennis en het nut van al deze vitaminen. Neem bijvoorbeeld vitamine E. Deze vitamine heet normaal gesproken,voor de arts en de gewone mens, d-l-alfa-tocoferol (2 keer 2 keer 3 chemische combinaties), Omdat het van de 12 verschillende vitaminen E's de meest werkzame vitamine E zou zijn, gebruiken we voor het gemak d-l-alfa-tocoferol als de enige echte....Juist ja. Om maar niet te spreken over links en rechts draaiende vormen, dan komen op een totaal van 24 vormen van vitamine E.
Waar hebben wij het over? In plantaardige oliën zijn alle 24 vitaminen E's in verschillende verhoudingen aanwezig, in een voor elke plant een andere combinatie met onverzadigde en verzadigde vetten. De samenhang van en werking is, voor ons, de mens een gesloten boek. Nogmaals de groente boer op de hoek van de straat kan meer van vitamine werking afweten dan je vertrouwde huisarts.
Een dramatisch voorbeeld schiet mij te binnen. Letitia V., een top atlete uit Suriname, kampt al meer dan een jaar met ernstige reuma klachten en moet haar carriere noodgedwongen vroeg tijdig afbreken. Op verzoek van Edgar Davids en Troy Douglas consulteert zij mij.
Aan de lichamelijke afwijkingen zag ik meteen dat er een ernstig te kort aan vitamine A en C bestond en een verstoorde harmonie met vitaminen E. Met haar topsport had zij het heus niet zo breed. Ik heb haar potten vol nodige vitaminen mee gegeven. Zij herstelde gelukkig heel snel na mijn consult. Haar ernstige reumatische klachten verdwenen en bleken niet meer dan een schreeuwend te kort aan bepaalde vitaminen te zijn.
Om terug te komen op de koud geperste lijnzaad olie, deze bevat veel vitaminen E's en kan bij een bepaalde vitamine A vergiftiging (met geblokkeerde wervels in de rug en een gestoorde reflexboog), de achilles pees blessure doen genezen. Bepaalde Vitamine A's teveel en ook bepaalde vitamine A's tekorten, kunnen verhoorning of een verdroging van de slijmlaag in de gewrichten doen ontstaan. Let wel dit geld alleen voor bepaalde vitamine A's. Het herkennen van een teveel of een te weinig is dan van essentieel belang. Ga svp niet naar je huisarts want die zit met een pot pijnstillers en/of een fysio advies op je te wachten. Met heel veel moeite en ervaring heb ik enig inzicht gekregen in deze materie.
De stoornis van de reflexboog waardoor de achillespees blessure is ontstaan is bv met een vit.A stoornis te verklaren. ( zie blog elders en HHB) In de meeste gevallen is een uit tredende zenuw tussen de wervels geblokkeerd.
Over gezonde voeding en vitaminen gesproken.
Soms kun je versteld van staan maar ik heb met de komst van Troy Douglas, en zijn caribische voeding nog nooit een topsporter op dertig jarige leeftijd, gezien die bij medisch onderzoekt zo een krachtige gezonde lichamelijke en mentale uitstraling had..Ik zou hem nog graag nogmaals een uitgebreide voeding anamnese willen afnemen....en dan het liefst ook die van zijn maatje Usain Bolt... dan heb ik ten minste weer een betere maatstaf om mee te werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten