woensdag 25 mei 2011

NOGMAALS DE REFLEXBOOG IN RELATIE TOT GEWRICHTS-, SPIER- EN PEESKLACHTEN.

Bij het aanspannen van een bepaalde groep spieren(agonisten)om een beweging te maken, moeten de spieren(antagonisten)voor een tegengestelde beweging zich in een fractie van een seconde ontspannen. Bij voorbeeld, wanner je je elleboog buigt met je biceps, dan moeten de triceps (aan de achterkant van je boven arm)ontspannen zijn. Deze reactie van ontspanning gebeurt in een reflex bij het arm buigen. Gebeurt het telaat dan krijg je een overbelasting van de bicepsspieren. De gevolgen van de overbelasting kan verschillende klachten geven, van pijn in de spieren en gewrichten tot het beschadigen van betreffende spieren en gewrichten. De beoordeling van recidiverende klachten en chronische aandoeningen van spieren,pezen en gewrichten moeten heel nauwkeurig op dit verschijnsel onderzocht worden. Zowel acute klachten als chronische klachten die langer dan 4 weken duren zijn heel erg verdacht. Denk maar aan chronische enkel-en knie klachten.
De oorzaak is, afgezien van ernstige ziekten en trauma's, haast altijd een blokkade in de wervelkolom. Het lokaal behandelen van spierbeschadiginge met pijnstillers en rustkuren lost niks op. Ze geven wel een prettig gevoel van aandacht vooral wanneer nog leuk gemasserd wordt. Ik wordt er nog dol van wanneer ik hoor en zie met welk een vertrouwen een patient zich maanden achtereen laat behandelen met rustkuren, pijnstillers en massages. Denk maar aan de veel voorkomend voet, enkel en knie klachten. Misschien dat ook het rolatorgebruik terug gedrongen kan worden!
Ergerlijk is ook het enkel en alleen toepassen van manipulaties waarbij niet de oorzaak van blokkade onderzocht of behandeld wordt.
Nogmaals, voor een goede behandeling is een gedegen onderzoek noodzakelijk.
Arbitrair in de volgorde van belangrijkheid stel ik:

-De anamnese,
-Startpijn of verergeren van de pijn bij belasting. Cave blessures!
-Is er een oorzaak aan te duiden.
-Gebruik van medicaties.
-Operatieve ingrepen, die vaak de situatie verergeren. (zie blog hernia operaties en kwakzaverij).
-Uitgebreid onderzoek van de wervelkolom, ook bij het bewegen, het functioneren.
-Inspectie op voedings gebreken en vergiftigingen (steeds vaak komt een overdoseringen van vitaminen en andere supplementen voor).
-Een uitgebreide voedings anamnese.
-Leefwijze, voldoende nacht rust bij topsporters!
-De dagelijkse lichaams bewegingen.

Zijn aan voornoemde voorwaarden voldaan dan pas is een behandeling gerechtvaardigd.
Afhankelijk van beschadigingen, medicaties en kwetsbaarheden(cave osteoporose(ontkalking)en bloed verdunners)kan met een mobisatie behandeling begonnen worden. Een goed voedings advies, aangevuld met de nodige vitaminen, supplementen en oefeningen, mag zeker niet ontbreken.
Bij elkaar vraagt een goede behandeling om een zekere deskundigheid die allerminst bij elke dokter of fysiotherapeut te vinden is en ook niet bij de orthopeed.
Moet ik nu verontwaardigd of sentimenteel worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten