donderdag 26 mei 2011

CORTICOSTEROÏDEN EN DE ARTS ALS EEN BLIKJE COLA...

Elke therapie met corticosteroïden is in principe een wanhoop behandeling. Het stopt de klachten in heel korte tijd, maar beschadigd anderzijds een natuurlijk herstel van de patient.
De gedachte van Hyppocrates is op een commerciële weegschaal geplaatst en daardoor krijg je de uitwas van minder ethische handelingen. Moet je als arts de belangen van de patient dienen of het economische maatschappelijke? Inderdaad met een sterke lobby van tweede kamer leden en ministers in het belang van de farmaceutische industrie is het pleidooi snel beslist in het voordeel van de handel.
Het gebruik van hormonen wordt sterk bevorderd in de jaarlijkse bij scholingen van de artsen. Deze accreditatie cursussen worden voor een belangrijk deel verzorgt door de farmaceutische industrie (fi). Inderdaad, de aangehaalde "wetenschappelijke" onderzoeken worden gefinancierd door dezelfde fi.
Het onderzoek naar natuurlijk herstel wordt wetenschappelijk sterk gefrustreerd of zelf tegen gewerkt. Onderzoeken naar gezonde leefwijzen en gezonde voeding voor een natuurlijke herstel worden geblokkeerd door die van de functionele (onnatuurlijke) behandelingen met corticosteroïden.
Neem bij voorbeeld de behandeling van en pasgeboren baby met benauwdheid klachten en sterke intrekkingen in de borst, onder de ribben boog. De geadviseerde behandeling is zo snel mogelijk corticosterïden te gebruiken. Met enig voorzichtigheid heb ik de therapie afgehouden toen ik vast kon stellen dat de moeder een schreeuwend vitamine A tekort had. De baby kreeg borst voeding. Ik heb de moeder op een hele hoge dosis vit A. gezet en na 6 weken waren de klachten stukken minder en verdwenen geleidelijk.
Wat wil het geval? Via twee omstreden oudere collegae, dokter Moerman uit Vlaardingen en dokter Wagenaar uit Hilversum heb ik geleerd vitaminen te korten en over doseringen te herkennen. In mijn arts opleiding heb ik er weinig of niets van gehoord of geleerd.
Behandelingen met corticosteroïden werken heel snel;zeker een voordeel; maar tasten het afweer systeem ernstig aan en kunnen vervelende bijwerkingen geven. Afgezien van kwetsbaarheden voor infecties zien we recidiverende verergering van de ziekte verschijnselen, groei stoornissen, ontkalkingen en zelfs psychische veranderingen van vermoeidheid en zwakte tot euphorie, hallucinaties, depressie en ernstige psychosen bij hoge doseringen.
De acute verlichting van klachten pleit voor het gebruik van de corticosteroïden, maar voor structurele behandelingen mag zeker meer aandacht gegeven wordt aan een gezondere voeding en leefwijze als therapie, vooral bij babies en kinderen waarbij de groei stoornissen heel hinderlijke verschijnselen zijn. In de artsen opleiding mag meer aandacht aan herstel door gezonde voeding en waardering voor gezond leven gegeven worden.
Artsen komen met hun eed onder druk te staan met de triviale bijscholingen en de overheid mag op gepaste afstand naar de zorg verzekeraars en de farmacie, meer het belang van de natuurlijke gezondheid van de mens dienen. De arts als een blikje cola, is binnenkort ook al niet meer te krijg, de automaat van de overheid is ethisch leeg...Wat nu?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten