vrijdag 26 oktober 2012

USAIN BOLT EEN FYLOGENETISCHE WONDER

Staan we versteld van de lichamelijke prestaties van Usain Bolt. De fysieke prestaties van topsporters ontstijgen de normaal waarden van de westerse wetenschappers. De herkomst van al deze bijzondere individuen hebben veel gemeen.
Door de omstandigheden gedwongen zijn de meeste topsporters met top prestaties in hun jeugd verstoken geweest van moderne voeding en leef patronen. Dankzij het ontbreken van de moderne voeding en leefomstandigheden hebben zij een meer natuurlijke groei en ontwikkeling kunnen mee maken. Een betere aanpassing aan de laatste fylogenetische ontwikkelingen van de huidige mens.
Laten we niet vergeten dat de ontstaansgeschiedenis (fylogenesis) van de huidige mens  in zijn lichaam terug te vinden is. 
Je zult wel vreemd opkijken maar oervormen van transformatie, zoals de omzetting van dode materie in levend weefsel, van één celligen tot meercelligen nog heel actueel in de dikke darm van elk mens terug te vinden is.
Met behulp van zonne energie uit vitamine D wordt dode kalk door de darm wand opgenomen en omgezet in levend calcium. Darm bacteriën in onze dikke darm synthetiseren  aminozuren, eiwitten, vitaminen en andere bouwstoffen, noodzakelijk voor een gezond functionerend lichaam. Met een gezonde voeding en leefwijze kunnen wij deze darmflora gezond en nuttig houden. Dit wederzijds voordeel van mens en darmflora noemen wij mutualisme.
Helaas,het milieu van de dikke darm met haar 200 bilioen bacterïen heeft erg te lijden onder onze moderne leefwijzen.
Onze darmflora met 10 keer zoveel cellen meer dan alle cellen van ons lichaam, kan zich moeilijk handhaven onder druk van allerlei bestrijdings middelen en voedsel verbeteraars. 
Het dag en nacht ritme wordt op een grove manier verstoord en daarmee ook de productie van spijsverterings sappen. Gevolg, de zuurgraad (pH) verandert waardoor leefbaarheid van de bacteriën en schimmels onhoudbaar wordt. Het noodzakelijke mutualisme is verstoord en er zouden giftige stoffen waaronder ook neurotoxinen kunnen ontstaan. Giftige stoffen die de normale zenuw functies en spier functies kunnen blokkeren.
Wetenschappelijk zou een verstoorde mutualisme  de oorzaak kunnen zijn van bepaald chronische ziekten zoals MS, ziekte Crohn, suikerziekte, ALS en andere rheumatische spier en gewrichts aandoeningen. Opvallend is dat bij al deze aandoeningen, verminderde spier functies ontstaan. 
Zou de gezondere darmflora de directe oorzaak kunnen zijn van de super prestaties van topsporters uit de minder moderne samenlevingen? 
Gezonde darm bacteriën hebben zich fylogenetisch in honderd duizenden samen met de mens ontwikkeld. Een optimaal functionerend menselijk lichaam met de darmbacteriën is mutualistisch,een voorwaarde. Om een kwalitatief super topsporter te worden is het  noodzakelijk dat zijn/haar eet patroon beter fylogenetische darm functies ontwikkelt. 
Het nuttigen van weinig bewerkte natuurlijk voeding zonder allerlei toevoegingen met in acht neming van een natuurlijk dag en nacht ritme zou de bescherming zijn voor een gezonde darmflora.
Ik ben ervan overtuigd dat een gezond mutualisme van de darmflora hierbij de basis vormt van topsport beoefening naast een uitgekiende trainingsprogramma. 
Met de meer dan 30 jaren ervaring als huisarts  heb ik van al mijn patienten de voeding  en leefwijzen sterk geredigeerd. Een nauwkeurige voeding anamnese en persoonlijke passende voedingsadviezen waren constante toegepaste adviezen. 
Zeker , mijn consulten duurden langer dan de maximale 20 minuten.
De resultaten waren goed voor jong en oud, ze logen er niet om. Veel sporters, topsporters en chronisch zieke patienten hebben veel baat bij gehad. Maar de extra consulten konden niet begrepen worden worden door de zorg verzekeraars....
Niet alleen top sporters hebben een goed functionerend intern milieu nodig om te groeien maar elk normaal gezond mens heeft recht op een gezonde natuurlijke ontwikkeling.
Het is de hoogste tijd voor een Greenpeace van onze darmflora. 
Een vernieuwd bewust worden. Een eigen verantwoordelijkheid in een 24 uurs opgedrongen  onnatuurlijke consumptie maatschappij.
Probeer het diepe wezen van jezelf terug te vinden met Uain Bolt ervaringen...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten