woensdag 11 augustus 2010

"IK BEN TE DIK"

Waarom zijn we en worden we te dik? Laten we even voorop stellen dat dik zijn bij dieren in een natuurlijke omgeving NIET VOORKOMT. Waarin verschilt onze leefwijze met die vande dieren, waardoor wij dik worden.Dieren kunnen met een overvloed aan voedsel hun normale lichaamsgewicht behouden wanneer zij niet in gevangenschap leven.Een wildzwijn heeft, in de natuur levend, nooit een overdreven speklaag aan zijn buik, zoals wij als mens die kunnen ontwikkelen met de gebruikelijke opgezette zwelling ter hoogte van de navel,de darmen. Opmerkelijk is het onderscheid in leefwijzen van in het wild levende soort genoten en stadsmensen. Het viel mij op dat dorpelingen in Thailand die zonder electriciteit leefden in het algemeen ook geen zwaarlijvigheid kenden. Ze waren lichamelijk ook veel sterker(aan een stok bungelende gewichten waarmee zij liepen kon ik nauwelijks van de grond tillen.) Zodra je in de buurt kwam van een powerplant niet ver van een of ander industrie; zoals een fabriek van gympies of tennis rackets; er eetkraampjes stonden met opvallend veel dikke mensen. Het verbreken van een natuurlijk dag-ritme, zou dat niet de oorzaak zijn van het toenemend ongemak? Zou het echt zo zijn dat onze 24 uur economie de oorzaak van dik worden zou zijn? Niet alleen het dik worden maar ook andere "ziekte" verschijnselen schijnen door het onnatuurlijk leven te voorschijn te komen. Alles wijst op een overcompensatie of een te kortschieten van ons menselijk lichaam. Structureel zijn en blijven we biologisch gezien dagdieren met een natuurlijk dag en en nacht ritme. Wanneer we ons lichaam dwingen onnatuurlijk te leven onder invloed van een 24 uren economie (kunstlicht, electriciteit)dan zal op den duur een overbelasting van ons fysiologisch systeem onstaan. Ons lichaam kan het op een gegevend moment niet meer aan het geen zich uit inziekte beelden zoals overgewicht, hogebloeddruk, diabetis, maagdarmklachten, enz, enz. Ik zal me even beperken tot het overgewicht, noem het dik zijn. Lees ook even mijn vorige blog over "goede voeding". Verscheidene onderzoekingen hebben aangetoond dat ons dag en nacht ritme puur geografisch bepaald is. Dat wil zeggen enkel en alleen bepaald wordt door de plaats op aarde. Waarbij vastgesteld werd dat kunstmatige wijzigingen in ons dag en nacht ritme, met kunstlicht veranderingen, totaal geen invloed hebben op ons spijsverteringssysteem. De fysiologische dirigent (de cortisol spiegel in ons bloed), bepalend voor oa onze spijsverteringsklieren, om 05.00 uur smorgens actief stijgd en om 16.30 uur weer spontaan verdwijnt. Oorzaak onbekend, alleen de relatie met de plaats op aarde is bekend. Voedsel dat 's avonds na 17.00 genuttigd wordt, zal of opgeslagen of half verwerkt, pas de volgend ochtend om 05.00 uur verder verteerd te worden. Ja inderdaad in het dierenrijk en dorpjes waar er geen electrisch licht is,wordt in het donker niet gegeten, gaat men met de kippen op stok, gevolg geen overlast van overgewicht en dik zijn. Een uitzondering mag de pret niet drukken, maar structureel elke dag telaat eten vraagt om ongewenste vetafzetting en andere ongemakken. Ja, inderdaad, het is een hele tour on na 17.00 uur niet meer te eten, maar het werkt. Met de ervaringen als huisarts een te proberen advies. Een praktischere methode, iets minder efficiënt maar ook zeer bruikbaar is een koolhydraat-arm dieet na 17.00 uur. Waarbij de algemene stelregel geldt "vermijdt vooral de geraffineerde koolhydraten zoals suiker en witbrood etc. bij alle maaltijden. "Let wel dat het ontbijt s'morgens, minimaal 13.00 uren na het laatste avondmaal genuttigd mag worden." Eet je 's avonds om 19.00 uur dan mag je de volgende ochtend om 08.00 uur, of later weer ontbijten. Het verlies van 2 Kg lichaamsgewicht per week,of meer, mag je niet verbazen.