dinsdag 28 februari 2012

USAIN BOLT EN GEZONDE VOEDING

Gezondheid bepaald door gezonde voeding en gezonde leefwijze is in onze westerse leefwijze wel haast een utopie. En wat wij er van maken is heel ver van de waarheid. Het voldoen aan allerlei westerse "normale eet patronen" is sowieso een ongelukkige bezigheid. De geanalyseerde voeding systemen resulteren in een jaarlijks uitdijen van een vlees en vet massa.
De schrille aftekening van top atleten (Usain Bolt en andere top sporters), met "boven menselijke" eigenschappen blijken vaker uit minder westers ontwikkelde gebieden te komen. Hun prestaties dreven de spot met alle westerse maatstaven en noch was dit niet voldoende om ons westerse arrogantie van hoe het moet aan te tasten.
Nog steeds denken wij westerlingen de wereld te moeten hervormen met onze moderne superieure "menselijke" ideeën. Het uitdragen van onze extreem rationele denk patronen en moralen hebben geleid tot de meest afgrijselijke, massale oorlogen en moord partijen, om maar niet te spreken over de dramatische verwoestingen in de natuur aangebracht.
Ok, we hadden het over de juiste gezonde voeding.
Denk je heus dat Usain Bolt: Regelmatig en op tijd at?
Over calorieën nadacht?
Twijfelde over de kwaliteit van wat hij at?
Zijn specifieke trek in iets lekkers negeerde?
Een schuld gevoel had over een verkeerde maaltijd?
Inderdaad zijn oer gevoelens waren het enige waar hij op vertrouwde en dank zij de afwezigheid van misvormd westerse voedsel(suikers,vervormde koolhydraten vetten, conserveer middelen etc.) kon zijn lichaam zich ontplooien tot een onnavolgbare gezond en sterk fenomeen. Een natuurlijk mens met onvoorstelbare lichamelijke eigenschappen.
Laten we even proberen een voorstelling van een normale maaltijd van Usain te maken. Op een willekeurig moment als hij er echt trek in had liep hij naar zijn moesje om eens lekker te eten. En zijn lievelingsgerecht was het potje van zijn oma van vis, cassave, groene platanen, zoete patat met groente. Onderweg at hij dan nog wat fruit rechtstreeks van de bomen langs de weg. De lekkere papayas reinigden zijn darmen ook nog op een natuurlijke wijze van parasieten.
Geen westers denk of eetpatroon, geen bijzondere food processing kwam eraan te pas.
Usain Bolt zijn lichaam ontwikkelde zich tot een ongekend sterk fenomeen.
Laten we niet vergeten dat de meeste top atleten en top sporters uit "achtergebleven" gebieden (naar onze westerse maatstaven)komen en leefpatronen hebben die duidelijk niet de ideale westerse leefomstandigheden kennen.

Het is de mens, met al zijn wetenschappelijke kennis, nooit gelukt een biologisch beter, sterker en volmaakter mens te kunnen maken.
Wat het de wetenschap niet lukte, lukte het Usain Bolt in zijn leven met en voor zijn directe emoties.
Zou het niet toevallig zo zijn dat het westerse leven van rationele angsten en geestelijke gedrochten enkel en alleen lichamelijk verzwakte monsters met overgewichten, suikerziekten, hogebloeddrukken en nog meer voortbrengt. En maar vechten met klachten bestrijding en uiterlijk heden ten koste van een natuurlijke gezondheid. Het was Marten Luther King, die stelde dat een beter mens niet uit de maatstaven van de westerse wereld zou komen, maar uit een samenleving die ver stond van onze vertrouwde westerse denkbeelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten